Εταιρικό Προφίλ

Μείωση 50% για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας στην Κύπρο

Μείωση 50% για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας στην Κύπρο

Τη μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας κατά 50% και ταυτόχρονα την επιβολή ΦΠΑ 19% στις αγοραπωλησίες οικοπέδων οικοδομήσιμης γης, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης.

«Έχουμε πραγματοποιήσει σήμερα άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της φορολογικής μεταρρύθμισης και ελάφρυνσης του φορολογικού βάρους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις», δήλωσε ο κύπριος ΥΠΟΙΚ, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως είπε, και με αφορμή υποχρέωσή μας που απορρέει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο για επιβολή ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες οικοπέδων οικοδομήσιμης γης στα πλαίσια όμως εμπορικών συναλλαγών με συντελεστή 19%, πράξη που θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα για το κράτος περίπου 24 εκατ, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει ως αντιστάθμισμα, που ξεπερνά κατά πολύ αυτό το νέο έσοδο, μείωση του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας στο μισό τοις χιλίοις από ένα τοις χιλίοις που είχε αρχικά προταθεί και ταυτόχρονα πλήρη κατάργηση του δημοτικού και κοινοτικού τέλους επί της ακίνητης ιδιοκτησίας.

Αυτό, είπε, μειώνει τα φορολογικά έσοδα από την κατοχή ακίνητης ιδιοκτησίας από τα 103 εκατ. στα 45 εκατ., δηλαδή πέραν του μισού και πρόσθεσε ότι υπάρχει μια ελάφρυνση της τάξης των 58 τουλάχιστον εκατ.

Επίσης, αποφασίστηκε ότι διατηρείται ταυτόχρονα η υψηλή έκπτωση που φθάνει το 20% για την έγκαιρη πληρωμή της φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας αλλά εξαιρούνται με βάση αυτή την πρόταση από την υποχρέωση πληρωμής όσοι θα οφείλουν φόρο μέχρι 25 ευρώ, οι μικροί ιδιοκτήτες δηλαδή, κάτι που απαλλάσσει το 19% των ιδιοκτητών. Παράλληλα, προς επιπρόσθετη φορολογική ελάφρυνση, μειώνονται οριστικά τα μεταβιβαστικά τέλη στο 50% για όλες τις πωλήσεις ακινήτων.

«Θεωρώ πως με αυτή την πρόταση, που θα οδηγηθεί στη Βουλή ούτως ώστε η Βουλή το συντομότερο δυνατό να την εξετάσει και να αποφασίσει, πραγματοποιούμε ένα περαιτέρω βήμα ελάφρυνσης εκείνων των βαρών που είχαν καταστεί αναγκαία τα προηγούμενα χρόνια» είπε. Η καθαρή δημοσιονομική επίπτωση, η ελάφρυνση για τους πολίτες και μείωση των εσόδων του κράτους, υπολογίζεται στο 0,2% του ΑΕΠ, είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Διευκρίνισε ότι η επιβολή ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες οικοδομήσιμης γης, οικοπέδων βασικά ,δεν αφορά αγοραπωλησίες που πραγματοποιούνται από φυσικά πρόσωπα εκτός και εάν είναι στα πλαίσια μιας καθαρά εμπορικής δραστηριότητας.

«Εάν ένας πολίτης πωλήσει ένα οικόπεδο, δεν προκύπτει υποχρέωση για ΦΠΑ, προκύπτει υποχρέωση για ΦΠΑ εάν μια εταιρεία ανάπτυξης γης πχ, προβεί σε μια τέτοια πώληση. Αλλά σε κάθε περίπτωση η φορολογική ελάφρυνση που προτείνουμε, που επιστρέφουμε στους πολίτες, είναι υπερδιπλάσια από αυτή την επιβάρυνση που προκύπτει λόγω συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» κατέληξε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών.